زنبور عسل، ارمغانی از دل طبيعت

22 12 2006
کد خبر : 3342900
تعداد بازدید : 155
زنبور عسل از ديرباز در خدمت سلامتی بشر بوده و عسل به عنوان يکی از پرمصرف‌ترين فرآورده غذايی و دارويی در جهان شناخته شده است.

دربيان اهميت آن، همين بس که کلمه نحل به معنی زنبور عسل در سوره نحل در جزء ‪ ۱۴‬قرآن کريم آمده است.

ارمغانی که زنبور عسل، از دل طبيعت به انسان هديه می کند، هم غذاست، هم شفا و هم درس زندگی و اين، نشانه روشنی از عظمت و قدرت پروردگار است.

در ايران اکثر مردم، فايده زنبور عسل را منحصرا در توليد عسل می دانند در صورتی که تمامی محصولات زنبور عسل سراسر فايده برای انسان و محيط زيست است.

طبق آمار، مصرف سرانه عسل در ايران ‪ ۲۷۰‬گرم و اما در کشورهای اروپايی يک کيلو و ‪ ۲۰۰‬گرم است.

 براساس مستندات پزشکي، عسل در درمان بسياری از بيماريهای پوستي، چشمي، گوارشي، سيستم ايمنی و سوختگی موثر است.

موم زنبور عسل نيز در صنايع داروسازي، کاربرد فراوانی داشته و بطور مثال به صورت روکش در کپسول و قرص و همچنين به صورت پماد و کرم‌های دارويی استفاده می شود.

 همچنين جويدن موم  موجب تقويت لثه و بهبود بيماريهای حلق و بينی و عصاره موم در درمان لکه‌های صورت، جوشها و ترکهای پوست و زخم موثر می داند چرا که موم غنی از ويتامين (آ) بوده و در درمان سوختگيها مفيد است.

زنبور عسل در گرده‌افشانی مهارت خارق‌العاده‌ای داشته و هنگام جمع‌آوری شهد گلها با اندامهای گل تماس پيدا کرده و باعث لقاح و شکل‌گيری بذر و دانه و ميوه می شود. طبق بررسيهای انجام شده، ارزش افزوده حاصل از گرده‌افشانی محصولات کشاورزی قابل قياس با ارزش ريالی توليدات خود زنبور عسل نيست. همچنين حفظ تنوع گياهی خصوصا گونه‌های نادر و کمياب و يا گونه‌های گياهی در معرض خطر انقراض، توسط گرده‌افشانی زنبورهای عسل، اهميت وافر می يابد، زيرا در صورت نابودی گونه‌های گياهي، تنوع زيستی به خطر افتاده و منبع ژنتيکی قابل دسترس برای گونه‌ها از بين می رود.

 در برخی کشورها، پرورش زنبور عسل، صرفا توليد عسل نيست بلکه از آن، برای رشد گياهان نيز استفاده می کنند.به عنوان مثال در آمريکا در حمايت از زنبورداران، بابت هر کوچ، به آنها يارانه قابل توجهی می پردازند زيرا دريافته‌اند که ده درصد گرده‌افشانی گياهان توسط باد و ‪ ۹۰‬درصد توسط زنبورها صورت می گيرد.متاسفانه در ايران به حرفه زنبورداری از نظر گرده‌افشانی و حفظ گياهان، اهميت داده نمی شود.

حتی نيش زنبور عسل که حاوی زهر است به علت خاصيت قليايی و اسيدی بودن در درمان برخی بيماريهای صعب‌العلاج مفيد است.آشنايی بيشتر با فوايد مختلف زنبورعسل، سبب پيشرفت در علوم داروسازي، پزشکی و دامپزشکی شده و زمينه اشتغالزايی را بوجود می آورد. در معرفی زيستی زنبور عسل می توان گفت که از راسته نازک‌بالان بوده و بطور دسته‌جمعی زندگی می کند و شامل سه دسته ملکه (‪ (Queen‬که تخم می گذارد، نرها prones‬ که کارشان بارور کردن ملکه‌های جديد است و کارگرها (‪ (Worker‬که ماده عقيم هستند و اغلب انواع متعددی دارند.

دسته بندی :
خبرها

خبر های مهم

Asset Publisher

27 08 2022

ترجمه کتاب سیستم ها و تجهیزات تکنولوژی فرایند توسط عضو هیات علمی دانشگاه گیلان

کتاب سیستم ها و تجهیزات تکنولوژی فرایند ترجمه دکتر ناز چائی بخش لنگرودی عضو هیات علمی گروه شیمی دانشگاه گیلان و لیلا ارشادی افشار، ریحانه رحیم‌پور لنگرودی و سید مهدی میرباهوش توسط اداره چاپ و نشر دانشگاه گیلان منتشر شد. این کتاب ترجمه چاپ سوم این اثر تألیف دکتر چارلز ای توماس است که نتیجه سال‌ها تحقیق وی در زمینه تکنولوژی فرایند و آموزش تکنسین‌ها و کتابی منحصربه‌فرد برای تقویت استراتژی‌های یادگیری دانشجویان است. این کتاب شامل موضوعات کاربردی مورد استفاده در صنایع بوده و در آن با استفاده از تصاویر و دیاگرام‌های مفید و اطلاعاتی کاملاً به‌روز در زمینه سیستم‌ها و تجهیزات صنعتی، به افزایش اطلاعات و دانش مخاطبین پرداخته شده است. این کتاب با توجه به مطالب مندرج در آن، مرجع بسیار خوبی برای تکنسین‌های شاغل در صنایع و افرادی است که در حال یادگیری اصول و مفاهیم تکنولوژی فرایند هستند تا به آسانی با سیستم ها و عملیات واحدهای فرایندی نظیر مبدل‌های حرارتی، برج‌های خنک‌کن، برج های تقطیر، دیگ‌های بخار، ابزار دقیق، کوره‌ها، راکتورها و ... آشنا شوند. همچنین این کتاب به‌عنوان یک کتاب درسی برای دوره کارشناسی در رشته‌های مهندسی توصیه می‌شود.  

09 08 2022

موفقیت نشریات علمی دانشگاه گیلان در آخرین ارزیابی کمیسیون نشریات وزارت علوم

بر اساس آخرین ارزیابی و رتبه بندی صورت گرفته توسط کمیسیون نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1400، از مجموع 18 نشریه علمی دانشگاه گیلان، 3 نشریه علمی موفق به کسب رتبه "بین المللی" و 2 نشریه موفق به کسب رتبه "الف" شده اند؛ همچنین 12 نشریه علمی حائز رتبه "ب" شده و  یک نشریه رتبه "ج" را به دست آورده است. شایان ذکر است دو نشریه Caspian Journal of Environmental Sciences (CJES) و Journal of Mathematical Modeling (JMM) برای دومین سال متوالی موفق به کسب رتبه "بین المللی" شده و نشریه "علوم و تحقیقات بذر ایران" برای سومین سال متوالی رتبه "الف" را از آن خود کرده است، همچنین نشریه "تحقیقات تولیدات دامی" برای دومین سال متوالی رتبه "الف" را به دست آورده و نشریه انگلیسی زبان Journal of Algebra and Related Topics برای اولین بار مورد ارزیابی کمیسیون قرار گرفته و رتبه "بین المللی" را کسب نموده است. روابط عمومی دانشگاه گیلان این موفقیت علمی را به کلیه دست اندرکاران، عوامل اجرایی، اعضای گروه دبیران نشریات فوق الذکر و جامعه دانشگاهی دانشگاه گیلان تبریک می گوید.   قابل ذکر است علاقه مندان می توانند با مراجعه به نشانی اینترنتی https://journals.guilan.ac.ir اطلاعات تکمیلی در خصوص هر یک از نشریات را دریافت نمایند.

25 07 2022

قرار گرفتن دانشگاه گیلان در میان برترین های نظام رتبه بندی موضوعی ISC

مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، رتبه بندی دانشگاه های جهان را در سال 2021 بر اساس حوزه های موضوعی منتشر نمود. در این رتبه بندی 42 دانشگاه از ایران حضور دارند که در حوزه های مختلف موضوعی حائز رتبه شده اند. رتبه دانشگاه گیلان بدین قرار است: حوزه علوم کشاورزی (600-501)، ریاضیات (700-601)، مهندسی عمران (300-251)، مهندسی مکانیک (350-301)، مهندسی مـواد ( 700-601) و کشاورزی، جنگلـداری و شیلات ( 300-251). در این رتبه بندی، کلیه حوزه های موضوعی در 6 رده اصلی و  39 زیر رده قرار می گیرد. 6 رده اصلی در این نظام رتبه بندی عبارت است از: علوم طبیعی، مهندسی و فناوری، علوم پزشکی و بهداشت، علوم کشاورزی، علوم اجتماعی و علوم انسانی. در رتبه بندی موضوعیISC، دانشگاه های هدف به منظور رتبه بندی در هر حوزه موضوعی، دانشگاه هایی هستند که به لحاظ تعداد انتشارات در آن حوزه جزو 700 دانشگاه اول جهان باشند و در بازه زمانی سه ساله، حداقل 150 مدرک در هر حوزه موضوعی منتشر نموده و در پایگاه InCite ثبت شده باشد. این رتبه بندی بر اساس سه معیار کلی پژوهش (70 امتیاز) ، فعالیت های بین المللی (15 امتیاز) و نوآوری(15 امتیاز)  انجام می گیرد. معیار پژوهش به دلیل اهمیتی که دارد بیشترین وزن را به خود اختصاص داده است.